ErfCoach: “Ook agrariër mét opvolger heeft vragen over de toekomst”

Familie Meijer referentie ErfCoach

ErfCoach helpt met maken plannen melkveehouderij

“We waren ervan uitgegaan dat we geen opvolger hadden”, vertelt Nahtasja Meijer uit Agelo al terugblikkend op de tijd voordat ze in gesprek ging met een ErfCoach. “We werkten met veel plezier op de boerderij. Als je weet dat er geen opvolger is, ben je meer bezig met het dagelijkse werk op de boerderij en niet zozeer met nieuwe plannen maken voor de toekomst. Investeren in het bedrijf staat dan niet zo hoog op je prioriteitenlijstje. De toekomst in de melkveehouderij is heel onzeker en financieel is het ook lang niet altijd makkelijk.”

Familie Meijer referentie ErfCoach

Toch een opvolger

“Onze jongste zoon Niels is helemaal gek van computers en wil sowieso een baan in de ICT. De oudste, Lars, deed de opleiding elektrotechniek. Daar hadden we helemaal vrede mee. De situatie werd anders toen Lars een definitieve keuze moest maken voor zijn vervolgopleiding. Vlak voor zijn examen kwam hij bij ons met de mededeling: “Pa en ma, eigenlijk wil ik toch het allerliefste gewoon boer worden”. Die zagen we niet aankomen, dus we moesten even de knop omzetten. Maar wat zijn we blij en dankbaar dat hij deze keuze voor zichzelf heeft gemaakt. Hij gaat doen waar zijn hart ligt en waar hij supergelukkig van wordt. Het was voor ons belangrijk om heel goed na te denken hoe we ervoor konden zorgen dat het bedrijf toekomstbestendig zou worden, zodat ook Lars verder zou kunnen.

Daar hadden we eigenlijk niet echt een antwoord op. Het werd tijd om plannen te maken en te gaan kijken welke investeringen op dit moment noodzakelijk waren. En ja, waar begin je dan”, vervolgt Nahtasja haar verhaal.

ErfCoach; hulp van buiten

“Ik bedacht me dat ik een aantal jaren geleden een flyer had gekregen over de ErfCoaches. Ik vond dat een goed initiatief, maar had niet het idee dat ik er ooit zou aankloppen. Eigenlijk wilde ik het foldertje weggooien, maar mijn gevoel vertelde me dat ik het toch maar moest bewaren. En dat heb ik gedaan. Je weet maar nooit. Toen we niet zo goed wisten wat te doen, schoot me deze folder weer te binnen en heb ik contact gezocht met een ErfCoach. Mijn man stond hier toch wat twijfelend tegenover en vond het lastig om hulp van buiten te vragen. “We kunnen het toch ook best zelf”, was zijn opvatting. Ik vond het juist wel goed om er iemand bij te halen die iets verder van ons bedrijf afstaat. Iemand die met een open blik kijkt en luistert. Iemand die met ons meedenkt over de richtingen die we kunnen inslaan. Mijn man stemde in en ik moet zeggen, het inschakelen van een ErfCoach is een bijzonder goede beslissing geweest. Neeltje Bleumink kwam bij ons en we hadden meteen een hele goed klik. Ze luisterde goed en heeft ons op weg geholpen. Tijdens een vervolggesprek nam ze iemand mee van de ROZ-groep, een adviesbureau voor ondernemers in Twente en de Achterhoek. Samen hebben ze ons echt laten nadenken en hebben we mooie stappen gezet. We hebben inmiddels de roostervloer vernieuwd, alle boxen zijn vervangen en we hebben diepstrooiselboxen gecreëerd. We denken nu in mogelijkheden en in kansen. Wat is er wel mogelijk en hoe kunnen we dat het beste realiseren”.

Nahtasja Meijer Referentie | ErfCoach

Hoe gaat het met jou?

Nahtasja vertelt ook over de gesprekken die ze hebben gehad met collega-ErfCoach Ursula Hesselink: “In deze gesprekken ging het veel meer over onszelf. Dat was ook fijn want, de financiële zorgen en onzekerheid leverde ons veel stress op. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik ervaar deze gesprekken als een hele waardevolle aanvulling. We hebben nog steeds contact met Ursula en het is mooi om ook van haar teruggekoppeld te krijgen dat ze ziet dat we allemaal veel beter in ons vel zitten en dat het goed met ons gaat. De rust in ons gezin is teruggekeerd en daarmee ook het plezier en een fijne gezellige sfeer thuis. Lars en mijn man zijn samen steeds aan het nadenken over de volgende dingen die ze gaan aanpakken. Ik vind het mooi dat onze zoon zonder druk van ons, zelf heeft besloten dat hij wil boeren. We hebben nu een enthousiaste jongen op het bedrijf rondlopen die vol passie en met heel veel liefde en plezier werkt aan de toekomst van zijn eigen bedrijf.“

Veel gebracht

“Hoewel het lastig was voor ons om hulp te vragen, zijn we blij dat we dit hebben gedaan. De ErfCoach gesprekken hebben ons echt heel veel gebracht. De onafhankelijkheid, het luisterend oor en het duwtje in de goede richting was precies wat we nodig hadden. Ook mijn man ziet dat en is blij met wat we tot nu toe al hebben bereikt. We kunnen de ErfCoach zeker aanbevelen. Stap over het idee heen dat je alles alleen moet oplossen. Dat is gewoon niet zo. Twee weten veel meer dan één. Doe er je voordeel mee”, besluit Nahtasja haar verhaal.

ErfCoach Neeltje Bleumink

“Als ErfCoach bied ik erfeigenaren de mogelijkheid om kosteloos en vrijblijvend in gesprek te gaan over de opgaves en vraagstukken rond het erf. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsontwikkeling, bedrijfsbeëindiging of verduurzaming. De provincie Overijssel investeert samen met gemeenten in de ErfCoaches om alle erven klaar te maken voor de toekomst. Elke erfeigenaar in Overijssel kan een gesprek met ons aanvragen. ErfCoaches opereren onafhankelijk. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. We helpen met het maken van keuzes en het zetten van de volgende stap. We zijn er. Maak er gebruik van.”

Neem contact op

Wil je meer weten over de werkzaamheden van een ErfCoach of wil je een vrijblijvend gesprek aanvragen? Dan kan! Laat hier je gegevens achter en één van de ErfCoaches neemt contact met je op. Je kunt ook een mail sturen naar n.bleumink@eeckhof.nl

Dit bericht verscheen eerder op de website van Eeckhof

Misschien ook interessant?

Stuur een bericht

Mailen of bellen kan ook: info@erfcoach.com of  0547 – 700 221